- Hielspoor en peesplaatontsteking

HIELSPOOR EN PEESPLAATONTSTEKING

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat van de voet (fascia plantaris ) aan de binnen- onderzijde van de voet.

 

De peesplaat is het sterke weefsel aan de onderzijde van de voet, dat de verbinding vormt tussen de tenen en de hak. Het vormt samen met de spieren en botten de voetboog. Bij de aanhechting aan het bot zijn er degeneratieve afwijkingen van de peesplaat door herhaaldelijke kleine scheurtjes. Soms laat een röntgenfoto een verkalking zien (hielspoor ), ontstaan door de voortdurende trekkrachten van de peesplaat aan het bot.

                                              

De kenmerkende klachten bij een hielspoor/ peesplaatontsteking zijn:

* Een scherp gelokaliseerde, messcherpe pijn en/of zwelling aan de binnenzijde van de hiel, diep onder het vetkussen van de hiel.

* Pijn bij belasting: ontlasting of rust geeft vrijwel direct vermindering van de pijn.

   ‘s Nachts kan de pijn wel nazeuren.

* Er is sprake van startklachten en ochtendstijfheid. Dit houdt in dat de pijn erger is wanneer het gebied rond de hiel koud en samengetrokken is, zoals ’s morgens bij het opstaan of na gerust te hebben na inspanning.

 

WAT TE DOEN

Met speciale reflexzonetherapie bereik ik hele goede resultaten. Na 1 behandeling is er al verbetering. Meestal zijn er 3 tot 4 behandelingen van een uur nodig om de klachten geheel te laten verdwijnen.

Verder geldt als algemene vuistregel: gedoseerde rust, onbelast oefenen, koelen, rekken en het dragen van goed, stevig schoeisel verminderen de klachten.

 

* Bij pijn en zwelling geeft ijsmassage vaak verlichting. Masseer de pijnlijke plaats met een smeltend ijsblokje gedurende 5 tot 8 minuten enkele malen per dag.

* Voetzoolmassage of rollen van de voet over een blikje ontspant de peesplaat en voetspieren.

* Bij voeten met een doorgezakt lengtegewelf ( platvoeten ) of bij een sterke neiging tot proneren ( naar binnen knikken ) wordt de peesplaat te veel belast. Bij een zeer strakke voetboog, zoals bij holvoeten, komt de peesplaat bij het afwikkelen eveneens onder druk te staan. Zorg dat de voet optimaal ondersteund wordt. Draag stevige schoenen met eventueel een podotherapeutische zool.

* Het is zinvol om tijdelijk gebruik te maken van een schokdempende hakverhoging. Er zijn speciale inleghielen verkrijgbaar, bestaande uit schokabsorberend materiaal, met een uitsparing van nog zachter materiaal op de plaats van de pijn. Het voordeel daarvan is dat de spanning van de peesplaat wordt gehaald, doordat de kuitspieren minder gespannen staan.

 

HERSTELLEN

Op het moment dat de ergste zwelling en pijn verdwenen zijn, kun je beginnen met de opbouw van de belasting. Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden.

DE PIJNGRENS DUS NIET OVERSCHRIJDEN.

De opbouw van de belasting verloopt in 2 stappen.

 

STAP 1

* Rekken van de voetspieren. Kniel op één been, terwijl de tenen op de grond blijven. Pak de tenen van één voet met de hand vast en trek de tenen en voet zoveel mogelijk naar achteren.

* Rekken van de lange kuitspieren. Maak met het gezonde been een stap naar voren, zover dat de hak van de andere voet net niet van de vloer los komt. De knie van het geblesseerde been blijft gestrekt. Verplaats het gewicht van de achterste voet naar de voorste voet en druk daarbij de hak van het achterste been stevig in de grond. Plaats eventueel de handen tegen een vast voorwerp (NIET VEREN). Je voelt rek boven in de kuit. Doe dit 15 tot 20 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal 3 keer.

* Rekken van de korte kuitspieren. Buig van dezelfde uitgangspositie als hierboven de knie van het achterste ( geblesseerde ) been zover dat de hak net niet van de vloer komt ( NIET VEREN ). Je voelt rek laag in de kuit. Doe dit 15 tot 20 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal 3 keer.

* Versterken van de voetspieren. Ga op een stoel zitten. Schrijf het alfabet in de lucht met de voet van het geblesseerde been. Rol met de tenen van de geblesseerde voet een uitgevouwen handdoek op door grijpbewegingen te maken. Doe dit 15 tot 20 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit 10 tot 20 keer.

 

STAP 2

Zodra dit allemaal zonder pijn goed uit te voeren is en wandelen zonder pijn mogelijk is kun je de volgende oefeningen doen.

* Ga langzaam op je tenen staan en houd dit 10 tot 20 seconden vast. Laat je dan weer zakken op de platte voet. Voer deze oefening eerst met twee benen tegelijk uit en vervolgens alleen steunend op de geblesseerde voet.

* Loop op de tenen; loop op de hakken.

* Maak kleine snelle pasjes op de plaats.

 

VOORKOMEN VAN HERHALING

Helemaal is het niet altijd te voorkomen. Wel kan het risico verminderd worden.

* Doe voor het sporten een goede warming-up en na het sporten een cooling-down. Besteed daarbij voldoende aandacht aan rekoefeningen van voet- en kuitspieren.

* Zorg voor goede, passende ( sport ) schoenen met een stevig hielstuk en goede ondersteuning van het lengtegewelf en het dwarsgewelf van de voet.

* Verbeter de coördinatie en versterk de spieren rondom de enkel. Vooral het staand op één been uitvoeren van oefeningen is zinvol.

 

Als de klachten aanhouden of steeds terugkomen, raadpleeg dan een arts.

 

CARE4FEET