- Schimmels

SCHIMMELS

Schimmels zijn micro-organismen die veel in de natuur voorkomen. Denk aan de paddenstoel en Franse kaas. Er zijn wel 100. 000 bekende schimmelsoorten, maar er zijn er slechts 200 pathogeen ( ziek makend ) voor de mens. Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van omstandigheden. De schimmels houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving.

 

Ideale omstandigheden waar een schimmel van profiteert:

.               Verminderde weerstand

.               Trauma

.               Diabetici

.               Vochtige warme omgeving: kleedkamers en douches

 

Op zich hoeft het contact met sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken. Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:

.               Onvoldoende afdrogen van de voeten, vooral tussen de tenen

.               Synthetische sokken en schoenen in relatie tot overmatig transpireren

.               Knellende schoenen

.               Het hebben van suikerziekte

.               De voeten vaak wassen met zeep

 

De schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan, waardoor er een ontstekingsreactie komt. Dit veroorzaakt een rode, schilferende huidafwijking en kloofjes, bijvoorbeeld tussen de tenen ( zwemmerseczeem ).

Bij nagelschimmel dringt de schimmel de nagel binnen waardoor deze verweekt. De nagel wordt dikker, brokkeliger en verkleurt.

 

De schimmels zijn op diverse manieren te bestrijden.

.            inwendig:     door middel van pillen, Trisporal of Lamisil, die een zware belasting voor de lever kunnen  vormen.

.            uitwendig:   door middel van diverse medicamenten.

 

De laatste jaren is er ervaring opgedaan met een combinatiebehandeling van honingzalf en een tea tree product,bijvoorbeeld Mesitran en MycoCure. In honing zitten stoffen die schimmelgroei remmen en tea tree is ook een goede schimmelgroeiremmer. De nagel krijgt dan weer kans om uit te groeien. De genoemde producten worden elk 1x per dag toegepast.

 

Verder geeft Daktarin met de werkzame stof miconazol goede resultaten. De miconazol doodt de schimmel. Het is verkrijgbaar als smeersel voor de huid en als een soort nagellak voor de nagel. Het is voldoende om de nagellak 2x per week op te doen. De nagel moet dan wel eerst met aceton worden gereinigd en zo dun mogelijk worden gefreesd.

 

 

Het is bij bovenstaande middelen wel belangrijk om het vol te houden tot er weer een volledig gezonde nagel is. Dit kan wel een jaar duren, afhankelijk van de groeisnelheid en de mate van aantasting. Ook is het zeer belangrijk om herbesmetting te voorkomen. De naden van onze schoenen zitten vol met ons eigen afval, huid- en nagelschilfers. En juist in deze schilfers zitten de schimmels, ze leven nl. van deze schilfers Het is dus belangrijk om wekelijks of maandelijks alle schoenen en sloffen te behandelen met een schimmeldodend middel, bijv. Daktarin- of Dermacure-poeder of MycoCure.

 

 

Ter ondersteuning is het goed regelmatig met de voeten de zee in te gaan,  of een voetenbad te nemen met Dode Zeezout , dit

 

.            Ontvet:     voeding valt weg, minder kans op ontsteking.

.            Ontzuurt:  leefmilieu wordt minder aantrekkelijk, ontstekingsreactie wordt verminderd.

 

Dit leidt tot celwanddestructie van de schimmel. Gewoon zout kan ook, maar zeezout wordt aangeraden vanwege het hoge gehalte aan mineralen o.a. Jodium ( desinfecterend, ontstekingsremmend )

 

Care4Feet